Manieren om te scheiden
Scheiden is een heftige aangelegenheid, hoewel het voor iedereen weer anders is. Voor stellen die samen de beslissing hebben genomen, kan het heel anders zijn dan wanneer één van de twee de beslissing heeft genomen. Vooral als de ander dit nog maar kort geleden helemaal onverwacht te horen heeft gekregen. Toch is het belangrijk de scheiding, waar mogelijk, in overleg te regelen. Voor elkaar, voor jezelf en voor de kinderen. Zo kan er nog meer negativiteit worden voorkomen.
Er zijn dan ook meerdere manieren om een scheiding te regelen: via mediation, via overlegscheiden of dat ieder een eigen advocaat in de arm neemt.
Scheidingsmediation
Bij scheidingsmediation help ik je, als advocaat én als mediator, om als ex-partners tot overeenstemming te komen over alle kwesties die voor de scheiding geregeld moeten worden. Je krijgt allebei persoonlijke en juridische ondersteuning van één en dezelfde advocaat. Kom je tot overeenstemming, dan leggen we de afspraken vast in een scheidingsconvenant. Na ontvangst van het gezamenlijke echtscheidingsverzoekschrift zal de rechtbank de echtscheiding uitspreken. Het voordeel van mediation is dat het in tegenstelling tot een procedure bij de rechtbank sneller en kostenbesparend is.
Bij deze vorm van scheiden word je begeleid in het zoeken naar oplossingen die voor beiden passend en wenselijk zijn, in plaats van dat een rechter in mogelijk negatieve zin voor je beslist.
Overlegscheiden
Overlegscheiden, in het Engels ook wel ‘collaborative divorce’ genoemd, is eigenlijk een vorm van mediation-plus. Net als bij mediation spreek je van te voren af dat er niet bij de rechtbank geprocedeerd zal worden en dat de scheiding dus in overleg zal worden geregeld. Anders dan bij mediation heeft ieder wel een eigen advocaat. Deze advocaat is tevens scheidingsmediator en aangesloten bij de vFAS.
Bij Overlegscheiden vinden er gezamenlijke gesprekken plaats onder begeleiding van een neutrale coach. Waar nodig wordt eveneens een neutrale financieel adviseur of kindercoach uitgenodigd om aan het gesprek deel te nemen of om advies uit te brengen. Net als bij mediation worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een convenant. Hierna wordt het gemeenschappelijk echtscheidingsverzoekschrift door één van de advocaten bij de rechtbank.
Deze vorm van scheiden is met name geschikt voor scheidende stellen waarbij mediation nog een stap te ver is omdat er behoefte is aan overleg met een eigen advocaat.
Scheiden op tegenspraak
Is het niet (meer) mogelijk of wenselijk de scheidingsprocedure via mediation te regelen, dan moeten de ex-partners ieder een eigen advocaat inschakelen. Er is dan sprake van een scheiding ‘op tegenspraakâ’. Als je kiest voor een scheiding ‘op tegenspraak’ moet ieder zelf een eigen advocaat in de arm nemen. Afhankelijk van de situatie en/of de ingeschakelde advocaten kan alsnog worden geprobeerd om in overleg te gaan. Is dit geen optie (meer) dat zal de echtscheiding via een procedure bij de rechtbank afgewikkeld moeten worden.
De procedures bij deze vorm van scheiden duren over het algemeen erg lang en zorgen er meestal voor dat de verhouding tussen de scheidende partners nog verder verslechtert. De echtscheiding kan daarmee ontaarden in een vechtscheiding, waarvan iedereen, maar met name kinderen, de dupe worden. Het is aan te raden om in zo’n situatie ook een scheidingscoach in te schakelen.
Voor meer informatie over scheiden, mediation of scheidingscoaching, neem contact op of stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.