Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis die op iedere leeftijd unieke uitdagingen en overwegingen met zich meebrengt. Of je nu 20+, 30+, 40+, 50+, 60+ of 70+ bent, een scheiding betekent het einde van een belangrijke levensfase en het begin van een nieuw hoofdstuk. In deze blogserie* bespreek ik de specifieke problemen maar ook de wensen en verlangens die horen bij een scheiding op verschillende leeftijden. Of je nu kinderen hebt of niet, ik laat je zien hoe mediation helpt om op een respectvolle en constructieve manier uit elkaar te gaan, zodat je een nieuwe start kan maken met de juiste ondersteuning en begeleiding.

Scheiden als je 20+ bent

Scheiden als je 20+ bent, is een ingrijpende ervaring die je leven flink op zijn kop zet. Deze fase van je leven wordt vaak gekenmerkt door het opbouwen van een toekomst. Je staat nog maar aan het begin van alles, waardoor het beëindigen van een huwelijk of een samenwoning dan ook onverwacht en verwarrend kan zijn. Of je nu kinderen hebt of niet, de uitdagingen zijn divers en verdienen een specifieke aanpak. In deze blog bespreek ik de belangrijkste problemen en uitdagingen bij een scheiding in je twintiger jaren en hoe mediation je kan helpen om op een constructieve en respectvolle manier uit elkaar te gaan.

Omdat er in deze levensfase stellen zijn die nog geen kinderen hebben maar ook stellen die al wel kleine kinderen hebben bespreek ik hierna eerst de situatie voor de stellen zonder kinderen en daarna voor de stellen met kinderen.

 20+ stellen zonder kinderen

De belangrijkste problemen waar je bij een scheiding in deze fase van je leven mee te maken kan krijgen zijn:

1. Financiële onzekerheid
In je twintiger jaren ben je waarschijnlijk nog bezig met het opbouwen van je carrière en dus je financiële stabiliteit. Een scheiding kan deze opbouw verstoren en financiële onzekerheden met zich meebrengen, vooral als je samen een huurhuis of koophuis met hypotheek hebt.

2. Emotionele onvolwassenheid
Het beëindigen van een huwelijk of samenwoning in deze levensfase kan bijzonder pijnlijk zijn, omdat je en/of je partner wellicht nog niet veel ervaring hebben met zulke grote emotionele gebeurtenissen. Dit kan leiden tot verwarring, angst en verdriet.

3. Invloed op je sociale omgeving
Je sociale netwerk kan nauw verbonden zijn met dat van je partner, waardoor een scheiding voor sociale spanningen zorgt. Het kan daarom moeilijk zijn om gezamenlijke vrienden te behouden en je eigen sociale netwerk opnieuw op te bouwen.

 Wat is voor jullie belangrijk bij en na een scheiding?

Ook al is de beëindiging van je huwelijk of samenwoning een moeilijk en emotioneel proces, je verlangt er ook naar dat het daarna weer beter met je gaat en ieder van jullie je leven weer verder kan opbouwen. Er kunnen meerdere dingen zijn waar je naar verlangt, zoals bijvoorbeeld:

1. Emotionele afsluiting van de scheiding
Het is belangrijk om de scheiding op een manier af te sluiten die jullie beiden in staat stelt om verder te gaan zonder wrokgevoelens of onopgeloste emoties.

2. Financiële stabiliteit
Je wilt financiële stabiliteit behouden, zelfs als de scheiding betekent dat je opnieuw moet beginnen. Een eerlijke verdeling van bezittingen en schulden is hierbij cruciaal.

3. Vriendschappelijke relaties behouden
Als het mogelijk is, wil je vriendschappelijke relaties behouden met je ex-partner en gezamenlijke vrienden, zodat je niet volledig opnieuw hoeft te beginnen.

20+ stellen met kinderen

Stellen in deze leeftijdsfase die al wel kinderen hebben, hebben vaak nog hele jonge kinderen. Zij ervaren dan ook andere problemen dan stellen die gaan scheiden zonder kinderen. Veelvoorkomende problemen gaan dan over:

1. Het ouderschap en de zorgverdeling
Het grootste verschil voor stellen met kinderen is de zorg voor en opvoeding van de kinderen. Jullie moeten niet alleen aan jullie eigen behoeften denken, maar vooral ook aan die van de kinderen. Dit betekent dat er duidelijke en werkbare afspraken moeten worden gemaakt over de zorg en opvoeding.

2. De financiële zorg voor de kinderen
Naast jullie eigen financiële behoeften, moet je ook rekening houden met de kosten voor de kinderen. Dit kan kinderbijslag, kinderopvang en onderwijs omvatten, en het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken.

3. Stabiliteit voor de kinderen
Het welzijn van de kinderen staat voorop, en een scheiding kan voor hen verwarrend en pijnlijk zijn. Het is belangrijk om een stabiele en veilige omgeving voor hen te creëren, ondanks de veranderingen in het gezinsleven.

Wat is voor jullie en jullie kinderen belangrijk bij en na een scheiding?

Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om een scheiding zoveel als mogelijk in goed overleg met elkaar te regelen. Op zo’n manier kan je er ook voor zorgen dat de hierna genoemde zaken, die voor veel gescheiden ouders heel belangrijk zijn, ook daadwerkelijk zo uitgevoerd kunnen worden. Het gaat dan om onder meer zaken zoals:

1. Co-ouderschap
Je wilt samenwerken met je ex-partner om ervoor te zorgen dat de kinderen in een liefdevolle en ondersteunende omgeving opgroeien. Dit betekent dat je effectieve communicatie en samenwerking nodig hebt.

2. Financiële zekerheid voor de kinderen
Het is belangrijk dat de financiële regelingen voor de kinderen duidelijk zijn en dat beide ouders bijdragen aan hun welzijn.

3. Minimale impact van de scheiding op de kinderen
Je wilt dat de scheiding zo min mogelijk negatieve impact heeft op de kinderen, en dat zij zich geliefd en veilig blijven voelen ondanks de veranderingen in het gezinsleven.

 De oplossing: mediation

Of je nu kinderen hebt of niet, mediation speelt een essentiële rol bij het respectvol en constructief afhandelen van een scheiding. Hier zijn enkele voordelen van mediation:

1. Een eerlijke verdeling van bezittingen en schulden
Mediation helpt bij het eerlijk verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden, wat cruciaal is om beide partijen financieel stabiel verder te laten gaan.

2. Open communicatie
Mediation bevordert open communicatie tussen jullie beiden, wat helpt om misverstanden en conflicten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn.

3. Emotionele ondersteuning
Een mediator biedt niet alleen juridische en financiële begeleiding, maar ook emotionele ondersteuning, wat kan helpen bij het verwerken van de scheiding en het vinden van een gezonde manier om verder te gaan.

4. Behoud van relaties
Door mediation is er een grotere kans dat relaties, of het nu om vriendschappen of co-ouderschap gaat, op een positieve manier behouden blijven, zodat jullie beiden verder kunnen met jullie leven.

5. Snellere en goedkopere afhandeling van de scheiding
Een mediationtraject verloopt veel sneller dan een procedure bij de rechtbank, waar tegenwoordig lange wachtlijsten zijn. Daarnaast hebben jullie zelf de regie over de te maken afspraken. Ook is mediation veel goedkoper omdat je de kosten van het traject deelt in plaats van dat ieder de eigen advocaatkosten betaalt.

Sta je op het punt om te scheiden en ben je 20+? Of je nu kinderen hebt of niet, je hoeft deze moeilijke periode niet alleen door te maken. Mediation kan jullie helpen om op een nette, snelle en respectvolle manier uit elkaar te gaan.

Neem vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kunnen we werken aan een scheiding die eerlijk en constructief is, zodat jullie beiden een nieuwe start kunnen maken.

 

*Dit is deel 1 van de blogserie over ‘Scheiden op verschillende leeftijden’.