Het is weer (bijna) zomervakantie! De zomervakantie kan een uitdagende periode zijn voor gescheiden ouders, vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. De overgang naar een nieuwe gezinsdynamiek kan emotioneel en logistiek complex zijn. In deze blog ga ik in op mogelijke problemen die kunnen spelen en geef ik praktische tips om de vakantieperiode soepel te laten verlopen, zowel als je de tijd met de kinderen doorbrengt, als wanneer ze bij de andere ouder zijn.

Mogelijke problemen tijdens de zomervakantie

Tijdens een vakantie kunnen er diverse problemen opspelen. Hierna noem ik er een aantal:

1. Communicatieproblemen
Jij en je ex kunnen slecht communiceren met elkaar. Slechte communicatie kan leiden tot misverstanden over bijvoorbeeld vakantieschema’s en afspraken. Ook zie je dat er regelmatig onenigheid is over vakantieplannen of vakantiebestemmingen. Dit kan ervoor zorgen dat de spanningen oplopen.

2. Emotionele stress
Door de scheiding en alle veranderingen die dat met zich meebrengt, kan je je eenzaam voelen. Ook kan je je overweldigd voelen door alle extra verantwoordelijkheden die je nu hebt als alleenstaande ouder. Je kinderen kunnen zich door alles wat er is gebeurd verdrietig en verward voelen. Vaak heeft dit te maken met de veranderingen in hun voorheen normale routine. Daarnaast kan het ook spelen dat zij steeds één van hun ouders missen.

3. Financiële zorgen
Vakanties, zeker in het hoogseizoen, zijn meestal niet goedkoop. Zeker als je een alleenstaande ouder bent, kunnen vakanties extra kosten met zich meebrengen. Als je minder geld te besteden hebt, kan dit lastig en stressvol zijn. Enerzijds omdat het vaak lastig is om in deze periode een goedkopere vakantiebestemming te vinden, anderzijds ook omdat je de kinderen niet wil teleurstellen. Zij hebben immers al zoveel meegemaakt.

4. Logistieke uitdagingen
Het coördineren en afstemmen van de vakantieplannen tussen jou en je ex kan ingewikkeld zijn, vooral als er lange afstanden of internationale reizen bij betrokken zijn.

Herken jij een of meer van de hier genoemde problemen in jullie situatie? Hierna geef ik in ieder geval een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je toch wat meer kan genieten van de vakantie, samen met de kinderen of alleen.

Tips voor een zorgeloze vakantie met kinderen

1. Communiceer duidelijk met elkaar
Maak vroegtijdig duidelijke afspraken over de vakantieschema’s. Lukt dit niet samen, schakel dan de hulp van een gespecialiseerde scheidingsmediator in. Maak verder bijvoorbeeld gebruik van een gedeelde online kalender om afspraken en plannen bij te houden.

2. Betrek de kinderen erbij
Laat jullie kinderen hun mening geven over vakantieplannen om hen betrokken en enthousiast te maken. Als de plannen eenmaal gemaakt zijn, informeer de kinderen dan ook van tevoren over de gemaakte plannen, zowel bij jou als bij de andere ouder.

3. Wees flexibel en werk samen
Misschien is het lastig, maar probeer toch om compromissen te sluiten en flexibel te zijn bij het maken van de vakantieplannen. Denk hierbij vooral aan het welzijn van de kinderen en gun de kinderen een fijne zorgeloze vakantie met beide ouders, zonder gedoe tussen hun ouders op de achtergrond.

4. Onderneem gezamenlijke activiteiten
Uiteraard ligt het eraan hoe de situatie en de verstandhouding tussen jou en je ex is na de scheiding, maar, als dat mogelijk is, overweeg dan eens om korte gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Je kan daarbij denken aan een dagje weg met elkaar of ergens samen eten.

 

Tips voor een zorgeloze vakantie zonder kinderen

Naast dat de kinderen met jou op vakantie gaan, gaan ze meestal ook nog een aantal weken met hun andere ouder op vakantie. Dat betekent dat jij in deze periode alleen bent, wat best lastig kan zijn. Zeker in het geval je net samen een fijne vakantie met elkaar hebt gehad. Het gemis van de kinderen is dan vaak nog meer voelbaar. Ook voor deze periode heb ik een aantal tips die je kunnen helpen om deze periode goed door te komen en je ook helpen om zelf weer even op te laden.

1. Zorg goed voor jezelf
Gebruik deze tijd om lekker te ontspannen en op te laden. Plan activiteiten waar jij van geniet en blij van wordt, zoals een spa-dag, bezig zijn met een hobby, of een dagje weg met vriendinnen. Blijf daarbij ook fysiek actief en eet gezond om je energiek te voelen.

2. Breng tijd door met lieve mensen
Juist in deze periode heb je tijd om je sociale contacten bij te houden. Maak dus afspraken met mensen die je graag een keer wil zien en spreken. Breng, als je je eenzaam of verdrietig voelt, tijd door met familie en vrienden waar jij jezelf kunt zijn. Je kan er natuurlijk ook aan denken om in deze periode te gaan deelnemen aan sociale activiteiten of clubs om nieuwe mensen te ontmoeten.

3. Doe aan persoonlijke ontwikkeling
Gebruik deze tijd om nieuwe dingen te leren of een cursus te volgen die je interesseert. In plaats daarvan kan je deze periode ook gebruiken om eens de tijd te nemen om na te denken en te reflecteren op wat er allemaal is gebeurd, maar ook op waar je nu naar toe wil en wat je persoonlijke doelen zijn voor de toekomst.

4. Ga reizen en ontdekken
In plaats van thuisblijven, kan je deze periode ook gebruiken om zelf te gaan reizen, samen met een vriendin, of met een groepsreis. Vaak kan een korte trip al heel fijn zijn om even afstand te nemen en weer op te laden. In plaats van reizen kan je ook andere plaatsen gaan verkennen, of zelfs je eigen stad, en lekker genieten van de vrijheid om je eigen plannen te maken.

Conclusie

De zomervakantie tijdens een scheiding hoeft dus niet stressvol te zijn. Met goede communicatie, planning en een focus op zowel de kinderen als jezelf, kan deze periode ook een tijd van rust en plezier worden. Het belangrijkste is om flexibel te blijven, de behoeften van de kinderen centraal te stellen en vooral jezelf niet te vergeten. Met de juiste aanpak kan de zomervakantie een waardevolle en verfrissende tijd zijn voor iedereen betrokken.

Ik wens je een hele fijne, ontspannen en zorgeloze vakantieperiode toe!🌞