Het indexeringspercentage voor 2024

We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. Dit betekent ook dat eerder vastgestelde of overeengekomen alimentatiebedragen worden verhoogd met het per jaar, door de Minister voor Rechtsbescherming, vast te stellen indexeringspercentage. Voor 2024 is dit percentage 6,2%.

In de praktijk houdt dit in dat het bedrag dat in 2023 betaald werd vanaf 1 januari 2024 wordt verhoogd met 6,2%.

Indexeren van alimentatie gaat niet automatisch

Het verhogen van het alimentatiebedrag met het indexeringspercentage moet ieder jaar zelf berekend worden. Dit gaat dus niet automatisch. Er is wel een rekentool om het exacte bedrag mee te berekenen: www.lbio.nl/indexering-alimentatie. Vul in deze tool het vastgestelde bedrag in en de datum van de beschikking van de rechtbank of het gerechtshof waarin het alimentatiebedrag is vastgesteld.

Zijn jullie de alimentatie in overleg overeengekomen en is deze afspraak vastgelegd in een convenant, check dan even met ingang van welk jaar de wettelijke indexering ingaat. Meestal staat dit in het betreffende artikel vermeld. Vul dit jaar dan in de tool in bij ‘datum van grosse/laatste uitspraak’. Zijn jullie in het convenant overeengekomen dat er geen indexering betaald hoeft te worden, gaat dit laatste uiteraard niet op.

Indexering is wettelijk en moet betaald worden

De indexering van het alimentatiebedrag is wettelijk geregeld. Dit betekent dat je als alimentatiebetaler deze verhoging dan ook verplicht bent om te betalen.

Innen van de indexering

Als alimentatieontvanger kan je je ex verzoeken om met ingang van 1 januari naast het alimentatiebedrag zoals dat vorig jaar gold ook de verhoging voor 2023 te betalen. Als deze weigert, kan je het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) (www.lbio.nl) kosteloos inschakelen. Zij gaan de verhoging dan namens jou innen bij je ex.

Het je dit de afgelopen jaren niet gedaan, dan kan je de indexering, evenals achterstallige alimentatie, met terugwerkende kracht opeisen, zij het wel tot maximaal 5 jaar terug. Indien je vóó afloop van de termijn van 5 jaar je ex hier al over hebt aangeschreven, wordt deze termijn verlengd met nog eens 5 jaar.

Bij discussie: ga in gesprek, eventueel onder begeleiding van een mediator

Ontstaat hier discussie over, ga dan in gesprek met elkaar. Lukt dat niet samen, dan begeleid ik jullie hierbij graag als mediator.

 

Voor meer informatie over mediation kijk hier of stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.