Nazorg en begeleiding na de scheiding
Vaak denken ex-partners dat als ze eenmaal zijn gescheiden en alles geregeld en afgewikkeld is, de scheiding klaar is en het leven na de scheiding kan beginnen. In de praktijk blijkt echter regelmatig dat dan de problemen pas echt beginnen of dat je als ex-partners ook dan voor lastige situaties kan komen te staan:
1. Er zijn communicatieproblemen of het vormgeven van het ouderschap na de scheiding verloopt niet naar wens.
Herken jij je in één van deze situaties?
- Ervaar je na de scheiding nog steeds dat je erg moeilijk afspraken kunt maken met je ex-partner over de kinderen?
- Merk je dat de kinderen last hebben van de emoties over de scheiding die nog spelen?
- Merk je na scheiding nog steeds erg veel weerstand bij je ex en blijft het daardoor moeilijk te communiceren en te overleggen over zaken betreffende jullie kinderen?
In dat geval zou je een individueel scheidingscoachingstraject kunnen volgen, waarbij je in een aantal sessies leert hoe je neutraal kunt communiceren met je ex en hoe je de communicatie met je ex kunt verbeteren.
Als jullie hier beiden tegenaan lopen en jullie deze problemen samen willen aanpakken, met als doel de communicatie te verbeteren en een nieuwe verbinding als ouders te maken, is een kortdurend gezamenlijk scheidingscoachingstraject passend of, als er nog steeds veel emoties spelen, een uitgebreider postrelationeel gezamenlijk rouwverwerkingstraject volgens de SCHIP-aanpak.
Lees hier meer over scheidingscoaching en het postrelationeel rouwverwerkingstraject volgens de SCHIP-aanpak.
2. Je begint een nieuwe relatie en wil een nieuw, samengesteld, gezin gaan vormen.
- Heb je na de scheiding weer een nieuwe liefde gevonden met wie je zou willen samenwonen, maar vind je het spannend om een samengesteld gezin te vormen?
- Willen jij en je nieuwe partner zich goed voorbereiden voordat jullie de twee gezinnen gaan samenvoegen, juist om te voorkomen dat het fout gaat?
- Vormen jullie al een tijdje een samengesteld gezin en merken jullie dat het niet zo lekker loopt, tussen jullie en/of tussen de kinderen?
Een nieuwe relatie krijgen na een scheiding: opnieuw verliefd zijn, samen met je nieuwe geliefde weer genieten van het leven, weer samen plannen maken. Vaak is dit een heerlijke periode na een stressvolle scheidingsperiode. Daarbij kan ook snel de wens komen om samen te gaan wonen en, als er al kinderen waren, de gezinnen te gaan samenvoegen. Hoe mooi dit ook kan lijken, het is belangrijk hier van te voren goed over na te denken en, voordat jullie gaan samenwonen en de gezinnen gaan samenvoegen, goede afspraken met elkaar maken. Juist, omdat de praktijk leert dat het leven in een samengesteld gezin ook best ingewikkeld kan zijn of worden.
Als stiefoudercoach kan ik jou en je nieuwe partner helpen om jullie situatie en ieders wensen daarbij te bespreken en je begeleiden bij het maken van afspraken hierover. De afspraken worden vastgelegd in een zgn. stiefplan, vergelijkbaar met een ouderschapsplan bij een scheiding.
Lees hier meer over stiefoudercoaching.
Voor meer informatie over nazorg en begeleiding na een scheiding, neem contact op of stuur een email naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl.