Alhoewel het besluit is genomen dat er een scheiding komt, kan het zijn dat jij of je partner of jullie allebei toch nog twijfels hebben. Doen we hier wel goed aan? Is het echt over tussen ons? Was onze relatie echt zo slecht? Dit soort gedachten kunnen door je hoofd gaan.

Onderzoek de kwaliteit van jullie relatie

Wat hierbij kan helpen en wat meer helderheid kan geven over de status van jullie relatie, is om de kwaliteit van jullie relatie te onderzoeken. Deze kan je beoordelen aan de hand van de vijf pijlers of fundamenten die de basis vormen van een goede partnerrelatie.

De vijf pijlers van een goede partnerrelatie:

  1. Authenticiteit: Durven jullie jezelf te zijn bij elkaar?

In een gezonde relatie voel je je geaccepteerd en geliefd om wie je werkelijk bent. Het gevoel dat je jezelf kunt zijn zonder angst voor afwijzing is essentieel voor een sterke en duurzame relatie. Als een van jullie zich geremd voelt om zichzelf te zijn, kan dit leiden tot frustratie en ontevredenheid.

  1. Open communicatie: Is er ruimte voor het vrij uiten van je gevoelens en gedachten?

Open communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie. Het vermogen om je gevoelens en gedachten vrijelijk te uiten, zonder angst voor veroordeling of afwijzing, bevordert een diepere verbinding tussen partners. Als een van jullie zich niet gehoord voelt of zich niet vrij voelt om te communiceren, kunnen er communicatieproblemen ontstaan.

  1. Empathie: Is er empathie, het vermogen om gevoelens te delen?

Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens en emoties van je partner. Het tonen van begrip en medeleven in moeilijke tijden versterkt de emotionele band tussen jullie. Als empathie ontbreekt, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid en onbegrip.

  1. Intimiteit: Hoe beleven jullie intimiteit in de relatie?

Intimiteit gaat verder dan fysieke aantrekkingskracht en seksualiteit. Het omvat ook emotionele en spirituele verbondenheid. Het delen van intieme momenten en gevoelens versterkt de emotionele band tussen partners. Als de intimiteit is vervaagd, kan dit leiden tot gevoelens van vervreemding.

  1. Quality time: Nemen jullie tijd voor elkaar in jullie drukke leven?

In een drukke wereld is het essentieel om tijd te nemen voor elkaar. Quality time doorbrengen, zonder afleidingen, geeft ruimte voor diepgaande gesprekken en het versterken van de band tussen jullie. Als tijd voor elkaar maken een uitdaging is geworden, kan dit een teken zijn van toenemende afstand tussen partners.

Reflectie en actie

Door deze pijlers te onderzoeken, krijg je inzicht in de kwaliteit van jullie relatie. Vervolgens kan je voor jezelf en met elkaar onderzoeken of er nog bereidheid is om aan de relatie te werken. Als jullie merken dat er pijlers ontbreken of aangetast zijn, kan het inschakelen van een relatietherapeut of -coach een waardevolle stap zijn om samen aan jullie relatie te werken. Deze kan jullie begeleiden bij het herstellen van de basis en het vinden van nieuwe manieren om elkaar te begrijpen en te ondersteunen.

Overweeg alternatieven

Als scheiden onvermijdelijk lijkt, is het nog steeds waardevol om ook andere opties te overwegen voordat jullie de definitieve stap zetten. Zo kan bijvoorbeeld een proefscheiding een tijdelijke oplossing zijn om te ervaren hoe het leven is zonder elkaar. Tijdens deze periode kunnen jullie tijdelijke afspraken maken over financiën en kinderen, wat kan helpen om de scheiding later soepeler te laten verlopen.

Eerlijke communicatie en weloverwogen beslissingen

Ongeacht de uitkomst van jullie overwegingen, is het belangrijk om eerlijk en open met elkaar te communiceren. De weg naar een beslissing over een scheiding kan emotioneel en moeilijk zijn, maar het nemen van de tijd om de basis van jullie relatie te begrijpen, zal uiteindelijk bijdragen aan een weloverwogen besluit voor de toekomst. We noemen dit ook wel het doen van ‘de scheidingsmelding’. In mijn volgende blog zal ik hier meer over vertellen en hiervoor ook tips geven.

Neem contact op voor begeleiding

Meer weten of behoefte aan begeleiding hierbij? Neem contact met me op door een mail te sturen naar info@advocatenpraktijkdenhollander.nl