In mijn praktijk kom ik nogal eens mensen tegen die aangeven dat de communicatie met de ex erg stroef verloopt. Zelf zouden ze dit graag anders willen zien, zeker omdat ze als co-ouders veel met elkaar moeten overleggen over de kinderen.

• Herken jij deze stroeve communicatie ook?
• Erger jij je ook regelmatig aan de manier waarop je ex tegen jou praat of waarop jullie gesprekken verlopen?
• Denk jij ook weleens: ‘Het is dat we voor de kinderen contact moeten hebben, maar het liefst sprak ik hem of haar nooit meer.”?
• Word je er ook soms ook zo moedeloos van?

De oplossing voor dit probleem is niet zo moeilijk als je misschien denkt: als je op een ontspannen manier met je ex in gesprek kunt blijven, voel jij jezelf ook veel beter. En, hierdoor kan je er ook weer meer voor je kind(eren) zijn. Je bent een veel leukere ouder voor hen.

Je vraagt je af: hoe doe ik dat dan?

Tip 1: Doe het voor je kinderen

Als partners zijn jullie uit elkaar. De kinderen hebben hier echter niet om gevraagd. Zij hebben een vader en een moeder, met wie ze allebei een goede band willen hebben. Communiceer daarom zoveel mogelijk op een goede en positieve manier met je ex zodat de kinderen zich ook vrij tussen jullie kunnen bewegen.

Tip 2: Pak je ergernis of irritatie over je ex aan

Vaak helpt het je als je even bij jezelf nagaat waar je je nu precies aan ergert als het om je ex gaat. Is dit het moment waarop gesproken wordt of zijn het bepaalde woorden? Als je dit voor jezelf helder hebt, kan je vervolgens bedenken wat je daarom graag wilt dat je ex doet of juist nalaat. Dit kan je dan in een gesprek aan je ex voorleggen. Deel je wensen en behoeften, zodat je op een positieve manier het gesprek met je ex kunt aangaan.

Tip 3: Focus je op de positieve eigenschappen van je ex

Je hebt vaak de neiging om alleen maar de negatieve dingen van je ex te zien. Doordat jullie elkaar goed kennen, weet je elkaars zwakke plekken als geen ander. Draai het eens om: bedenk voor jezelf eens wat er vroeger of misschien nu nog steeds leuk of positief was of is aan je ex. Schrijf een aantal positieve eigenschappen of dingen die je leuk vindt/vond aan je ex. Vervolgens kijk je iedere volgende keer dat je contact met je ex hebt, even op dit lijstje met positieve dingen. Je zult zien dat daarmee ook het contact anders zal lopen, waardoor jij je minder hoeft te ergeren of irriteren aan bepaalde zaken.

Tip 4: Communiceer niet alleen via WhatsApp of email

In dit digitale tijdperk is het heel makkelijk om via sms, WhatsApp of email even een berichtje aan de ander te sturen. Echter, zo’n berichtje laat niet of nauwelijks de emotie achter dit bericht zien. De inhoud van zo’n bericht kan daarom snel tot verwarring of irritatie leiden. Degene die het bericht heeft verstuurd, heeft het wellicht heel anders bedoeld dan degene die het heeft ontvangen. Zeker waar het om belangrijke zaken betreffende de kinderen gaat, is het belangrijk dit gewoon face to face of per telefoon te doen. Zo weet je veel beter wat de ander nou echt tegen jou wil zeggen.

Tip 5: Geef niet gelijk je mening

Jullie denken over bepaalde zaken heel anders. Jullie zijn hele verschillende types of hebben allebei een andere opvoedstijl. De kunst is dan om tijdens een gesprek niet gelijk te reageren op wat de ander zegt. Dit kan namelijk snel uitlopen ruzie. Luisteren naar wat de ander zegt. Vervolgens kan je dan doorvragen: Wat maakt dat je dit of dat graag wilt dan wel niet wilt? Ontdek wat de ander ècht wil en waarom dit belangrijk voor de ander is. Hierdoor krijg jij sneller duidelijkheid en kun jij vervolgens ook aangeven hoe jij hierover denkt en waarom dit voor jou belangrijk is

Tip 6: Bemoei je niet met de opvoeding als de kinderen bij je ex zijn

Omdat jullie gescheiden zijn, hebben jullie ieder een eigen huishouding waarin jullie eigen regels gelden. De neiging is dat je je ook nog graag met de opvoeding door je ex wilt bemoeien. Realiseer je dat jullie nu ieder jullie eigen leven hebben, dat jullie op jullie eigen manier invulling willen geven. Als de kinderen bij de ander zijn, moet jij ze loslaten en vertrouwen dat je ex als een goede ouder met jullie kinderen omgaat. Als je dat kan, ervaar je zelf ook meer rust en ontspanning op de dagen dat de kinderen niet bij je zijn.

Tip 7: Blijf uit elkaars privéleven

Deze tip sluit aan bij de vorige tip. De neiging kan nogal eens bestaan dat je graag wilt weten wat je ex nadat jullie zijn gescheiden tegenwoordig allemaal doet en laat. Als je merkt dat je ex hier geen behoefte aan heeft en dit ook duidelijk aangeeft, respecteer dat dan. Hiermee voorkom je allerlei, onnodige, irritaties tussen jullie.

Kortom, het blijft een uitdaging om na je scheiding goed te blijven communiceren als ouders van jullie kinderen. Maar bedenk dat, zolang jullie (jongere) kinderen hebben, jullie nog wel even als ouders zullen moeten blijven communiceren. Door het toepassen van deze tips kan je hier veel meer ontspannen en positief mee omgaan. Dit maakt het voor jezelf veel makkelijker en ook leuker. En je bent hierdoor een veel leukere ouder voor je kinderen. Hoe fijn is dat!

Herken je dit? En wil jij beter communiceren met je ex als co-ouders? Ik help je graag!

Bel of mail me voor een gratis oriënterend gesprek of kijk voor meer informatie op de website www.advocatenpraktijkdenhollander.nl/scheidingscoaching.